Het leuke van het bezoeken van evenementen is dat je hoofd op hol gebracht kan worden met nieuwe inzichten. Zo woonde ik gisteren in Gouda bij iSense een presentatie bij over microservices. Credit where credit is due: het lukte Pieter Joost van de Sande (www.happypancake.com, @pjvds) erg goed om de boog gespannen te houden. Zo erg zelfs, dat hij zelf maar de ‘verplichte’ pauze inlaste. Wat mij betreft hadden we nog wel even in ‘the flow’ mogen blijven.

Wat heb ik opgestoken?

  • We testen niet meer. Fouten komen aan het licht in productie.
  • We documenteren niet meer. We beschrijven UseCases en that’s it.
  • We plannen niet meer. Kun je niet uitlopen ook.
  • We normaliseren niet meer. We worden redundant en eventually consistent.
  • We hebben geen lijst met fouten meer. Bugs zijn eendagsvliegen.

Old habits die hard. Bovenstaande punten druisen toch wel in tegen datgene wat je hebt geleerd of van wat er van je verwacht wordt. En niets zo onveranderlijk als een mens. Nu schuilt er in mij geen tester, dus dat mag van mij inderdaad gestolen worden. Verder kan ik aardig schrijven, maar documenteren doe ik niet voor de lol. Ben je ook nog eens perfectionist, dan zijn planningen dodelijk; het komt namelijk nooit af!

Tot zover de gewoonten waar ik makkelijk afscheid van kan nemen. Maar gegevens dubbel, trippel of nog meervoudiger opslaan? Dat is toch de achtste zonde? En leven zonder een VVV (veel voorkomende voutenlijst) voelt toch wel een beetje als het loslaten van het laatste stukje houvast waaraan je je als ontwikkelaar kan optrekken.

Natuurlijk weten we uit ervaring dat iedere situatie een bepaalde blik en aanpak vereist. En dat je linksom of rechtsom altijd wel uitdagingen tegenkomt. Maar als jezelf verantwoordelijk wordt gemaakt voor het resultaat, als je de spelregels moet veranderen om resultaten te halen en je het aantal processtappen kunt reduceren, dan ontwikkel je in meer dan een opzicht. Jong geleerd, oud gedaan blijft uiteraard vaak het geval. Maar voor ‘oud afgeleerd’ moeten we zeker niet bang zijn, anders loop je wellicht het risico van ‘oud afgedaan’.

Over Onno Onno

Onno stamt uit de tijd dat de kachels nog met steenkolen werden gestookt. Dat hij iets met automatisering is gaan doen is dan ook verbazingwekkend. Hij heeft daarin echter geen keuze gemaakt, met als gevolg dat hij overal wel verstand van heeft. Zo niet, dan hoort hij graag van jou (onder het genot van biertje) hoe het wel moet.

Vragen of opmerkingen zijn welkom. Bel of mail Onno.