Ieder jaar zie je de e-mail van de MKB Servicedesk weer voorbij komen, waarin de vraag wordt gesteld of ‘Goede Vrijdag’ nu een verplichte vrije dag is of niet. En ieder jaar is het antwoord hetzelfde: als ondernemer ben je niet verplicht om je personeel vrijaf te geven. De verplichte vrije dag geldt alleen voor sectoren waarin ambtenaren werkzaam zijn. Een soortgelijke vraag komt ook voor Bevrijdingsdag altijd even langs.

Op zich is er natuurlijk niets mis mee dat de verlofregelingen van tijd tot tijd de revue passeren. Maar feestdagen als tweede paaspinksterkerstdag moeten toch tot het verleden behoren? In de meeste (C)AO’s staan deze dagen genoemd als dagen waarop je niet geacht wordt op kantoor te verschijnen, terwijl je wel achteraan mag aansluiten in de rij naar de automeubeltuinboulevard. De reguliere zondagsrust is per slot van rekening ook al een ‘blast from the past’.

We zijn allemaal onderdeel van een 24/7 economie. Daarnaast kent ons land diverse religieuze groeperingen. Wie doe je nu nog eigenlijk een plezier met op voorhand ingekleurde kalenders? Persoonlijk zou ik er geen bezwaar tegen hebben om ‘Tweede Kerstdag’ in te ruilen voor ‘St. Patricksday’.

Natuurlijk is er de Winkeltijdenwet. En bedrijven willen natuurlijk ook zeggenschap over de dagen waarop zij gesloten zijn. Maar als werknemer zelf kunnen kiezen op welke dagen je vrij bent past toch in het huidige tijdsbeeld? Kwestie van vrij geven en vrij nemen zou ik zeggen. Het moet voor werkgevers en werknemers mogelijk zijn hier, binnen wettelijke kaders, een goede balans in te vinden. Wat tevreden medewerkers voor een organisatie betekenen behoeft geen nadere uitleg, lijkt mij. Het is bijna 17 maart, dus ik ga alvast een balletje opgooien.

Over Onno Onno

Onno stamt uit de tijd dat de kachels nog met steenkolen werden gestookt. Dat hij iets met automatisering is gaan doen is dan ook verbazingwekkend. Hij heeft daarin echter geen keuze gemaakt, met als gevolg dat hij overal wel verstand van heeft. Zo niet, dan hoort hij graag van jou (onder het genot van biertje) hoe het wel moet.

Vragen of opmerkingen zijn welkom. Bel of mail Onno.