De arbeidsmarkt voor frontend developers: Welk framework heeft jouw toekomst?
Sinds het jaar 2000 zijn er vele frontend frameworks ontstaan. Sommige zijn inmiddels gestorven. Andere zijn aftakkingen van bestaande en lijken erg op elkaar. Met flink wat jaren ervaring is het niet zo gek dat je inmiddels meerdere frameworks kent. Maar in welke frameworks steek jij de komende tijd je energie als frontend developer? Op die vraag kan ik geen antwoord geven, maar ik kan je wel helpen om je antwoord te vinden. Wanneer je kiest voor een frontend framework kun je kijken naar deze vier factoren.
Wat vraagt de markt?
Vaak werken organisaties al met frameworks en zullen bestaande en nieuwe applicaties vaak (door)ontwikkelen met hetzelfde framework. Het is onze ervaring dat je met React of Angular verzekerd bent van genoeg werk en leuke projecten. Deze twee frameworks (React is eigenlijk een library) worden momenteel het meest gebruikt. Je vindt ze ook het meeste terug in vacatures. Maar ook bij software ontwikkelbedrijven of consultancy bedrijven zijn dit de meest gebruikte frameworks voor klanten. Angular staat onder andere bekend om de reusability en React voor de interactieve UI’s en de makkelijke updates. Kijken naar wat de markt vraagt, is kijken naar je employability (duurzame inzetbaarheid). Iets wat ik jaarlijks bespreek met de consultants die bij ons werken. Vraag ook eens bij je werkgever naar jouw inzetbaarheid in de toekomst.
Hoe snel kun je het leren?
Werken als frontend software developer betekent dat je continu blijft leren. React staat erom bekend een snellere leercurve te hebben dan bijvoorbeeld Angular. Maar dat ligt wel aan de voorkennis die je hebt. Heb je weinig tijd en wil je snel een framework leren, kies dan voor React. Ben je al bekend met Typescript, dan kies je misschien liever voor Angular. Zo simpel is het natuurlijk niet. Bekijk vooral ook de andere technische verschillen tussen de frameworks en bedenk welk framework dichter tegen jouw kennis aan zit. Dit kun je alleen uitpluizen maar veel leuker en leerzamer is het bespreken met je vakgenoten of collega's.
Wat zijn je ambities?
Welke toepassingen denk je te gaan ontwikkelen de komende tijd? Dashboards, user portals, webshops of websites met veel videocontent, om maar een paar voorbeelden te noemen. Dit is erg belangrijk, want de frameworks blinken absoluut uit in een aantal van dit soort toepassingen. Verdiep je daar dus goed in. Ook kan het zijn dat je expert bent in een framework en jezelf eens wil prikkelen door aan een ander framework te beginnen. Vooruitdenken in je carrière is belangrijk, want wie vooruit plant bereikt meer. Hoe vaak maak jij een groeiplan? En helpt jouw werkgever je met het halen van jouw groeiplan en ambities?
Wat zijn de trends?
Houd diverse onderzoeken en surveys in de gaten om toekomsttrends te volgen. Let daarbij op de stijgers en dalers. Hier oog voor hebben kan jou helpen leuk werk te doen. Maar je hoeft ook niet achter iedere “hot and happening” taal of framework aan te rennen. FOMO (Fear Of Missing Out) is meestal een slechte raadgever. Een paar betrouwbare surveys zijn het Stackoverflow annual developer survey https://insights.stackoverflow.com/survey en State of Javascript Survey https://stateofjs.com/nl-nl/. React, Angular, Vue en Svelte komen hoog uit de surveys. Wees je ervan bewust dat de surveys internationaal zijn ingevuld, en maar door een klein deel Nederlanders. Ze weerspiegelen dus niet volledig de Nederlandse markt. De populairste frameworks hebben ook niet per se de grootste community of de beste documentatie. Blijf altijd kritisch, zoek naar betrouwbare bronnen en vraag naar ervaringen van échte mensen.
De belangrijkste tip is: Wat je vraag ook is, het is altijd goed om een team experts en vakgenoten om je heen te verzamelen die je blik verbreden. Door te praten en af en toe een hevige discussie te voeren blijf je scherp op trends, je ambities, de markt en technologische ontwikkelingen.