Belangrijke momenten in de geschiedenis van software

Belangrijke momenten in de geschiedenis van software
Photo by Dmitrij Paskevic / Unsplash

1947 - ontdekking van een echte 'bug'

Hoewel de term 'bug' voor storingen in machines al eerder gebruikt werd, is de eerste gedocumenteerde bug te vinden in een logboek van de operators van de Mark II computer op de Universiteit van Harvard.

First Computer Bug, 1945

In 1947 vonden ze een mot in één van de schakelingen, plakte het beestje in het logboek en schreven erbij: "Eerste echte keer dat een bug gevonden is". Met deze simpele handeling schreven ze geschiedenis en ontkrachtten gelijk twee vooroordelen: 1) dat technici geen humor hebben en 2) dat technici geen vlieg kwaad doen.

Of de mot ook echt een storing veroorzaakte en of het verwijderen van de mot toen al 'debug' werd genoemd, is onduidelijk. En dat een mot entomologisch geen 'bug' is, liet de operators in Harvard ook koud.

Deze beroemde 'bug' is bijgezet in ons collectieve geheugen en in niet-meer-zo-levende lijve te bewonderen in het Smithsonian Institute National Museum of American History in Washington DC.

Nu weet je waarom software developers praten over '(de)bug' als het over het vinden en verhelpen van foutjes in de software gaat.

1969 - software die mensen op de maan zet

Het Apollo ruimteprogramma had heel veel software nodig. Het is één ding om mensen naar de maan te sturen, maar ze ook weer terug te laten keren is misschien nog wel moeilijker.

Als je bedenkt dat je koffiezetapparaat meer rekenkracht heeft dan de boordcomputer van de Apolloraketten, dan is het een wonder dat het gelukt is.

Margaret Hamilton - restoration.jpg

Margaret Hamilton, hierboven naast de stapel papier die we toen 'software listing' noemden, was eerst programmeur en later teamleider van het MIT-team dat de software ontwikkelde.

Het verhaal gaat dat ze als één van de eersten software wilde maken die fouttolerant was. Haar dochter speelde met de simulatorsoftware en voerde tijdens de 'vlucht' een verkeerde code in, waardoor de missie totaal mislukte. Margaret pleitte voor software die zichzelf zou beschermen tegen menselijke fouten.

De hoogmoed van haar bazen, "astronauten begaan niet van die beginnersfouten", kwam de Apollo 8 missie bijna duur te staan: astronaut Jim Lovell voerde tijdens de reis een verkeerde code in (klinkt bekend?), waardoor de navigatie voor de terugreis verwijderd werd.

Het was te danken aan de inventiviteit van Margaret en haar team dat de astronauten veilig konden terugkeren naar Aarde.

Nu weet je waarom software getest moet worden.