Ben jij je Mojo kwijt?

Zit je in een positieve flow of ben jij je Mojo kwijt? Doe de Mojo check en bewaak je route naar succes.

Ben jij je Mojo kwijt?
Picture by ExplodingTNT


Wanneer zondagavond iemand tegen je praat over morgen….morgen weer werken…..en je krijgt er de kriebels van, of buikpijn, of er rollen nare woorden uit je mond. Dan is er toch iets niet goed, zo voelde jij je anders nooit.

Als je een topweekend hebt gehad en je het gewoon jammer vindt dat het weer maandag wordt, dan is er niets aan de hand natuurlijk. Maar heb je structureel last van die enorme berg die “van zondagavond naar maandagochtend” heet, dan moet je toch heel even nadenken waar het aan ligt; werk, privé, gezondheid of een combinatie?

Hoe weet jij of je je Mojo kwijt bent?

Nee dat is geen Mojito. Een mojo is iets veel belangrijkers, een essentieel gevoel. MOJO is de combinatie van MOtivation en JOy. Je herkent het misschien als: helemaal in je element zijn, een flow voelen, je levensvreugde.
Wanneer je gemotiveerd bent en doet wat je leuk vindt, straal je positieve energie uit. Je bent meestal UP en niet DOWN. Herken jij jezelf niet meer, omdat jij geen motivatie en plezier ervaart? Vind het dan zo snel mogelijk terug!

Doe de Mojo check
Op een schaal van 1 tot 10 hartjes op je life bar, hoe goed gaat het met jou Mojo? Vul eens 1 tot 10 in achter deze vragen en pak je life stealers aan! Of bedenk gewoon eens wat er verbeterd kan worden en wat er goed gaat.

 • Hoe gaat het op je werk?
  Denk aan de inhoud van je werk, uitdaging, werkdruk, je collega’s, je leidinggevende, beoordelingssystematiek, de cultuur, de waardering, doorgroeimogelijkheden, zekerheid, inkomen.
 • En ben je blij met thuis/privé?
  Hoe leveren gezin, familie, vrienden een bijdrage aan jouw mojo? Maar denk ook aan je woning, buren, financiële situatie etc.
 • Hoe gaat het met je gezondheid?
  De basis van je goed voelen ligt nog altijd in je voeding, je slaap, of je ziektes hebt, of je genoeg sport of beweegt. En dat alles binnen jouw mogelijkheden.
 • Ben je een groot deel van de tijd tevreden?
  Dan zit het wel goed. Ben jij 5 minuten na een tegenslag weer teruggeveerd of heb je er dagen last van? Zijn de negatieve zaken veel aanwezig of pieker je vaak? Dan kun je er beter wat aan gaan doen.
 • Zie je vakantie als leuk of als “hard nodig”?
  Vakantie is om plezier te hebben, uit te rusten, te sporten, alleen te zijn of juist mensen te ontmoeten. Voelt het uitkijken naar je vakantie als het uitkijken naar de finish van een marathon? Dan was je lifebar bijna op en ik kan je aanraden om dat niet te laten gebeuren.

De route naar succes
Waarschijnlijk hebben de vragen, en dan met name jouw antwoorden, je wel een beetje aan het denken gezet. Je hebt nu voor jezelf een overzicht van factoren in je leven die top zijn en die wat minder zijn. Je hebt in feite bijna een plan van aanpak in handen! Zonde om daar niets mee te doen. Een growth mindset draagt bij aan je creativiteit, doorzettingsvermogen en prestaties. handig voor je route naar succes.

Wanneer je verbeterpunten hebt ontdekt, kun je nu aan de slag om je Mojo te herstellen of te verhogen. Zijn er dingen die makkelijk te verbeteren zijn, het zogenaamde laaghangend fruit? Of juist een groot onderwerp om aan te pakken dat meteen veel impact maakt? Denk goed na waar jij mee wil beginnen, maar pak het wel stap voor stap aan, niet alle tegelijk, denk Agile...

Is jouw Mojo top? Mooi, gefeliciteerd. Wees er met recht trots op en hou het in stand. En tot slot: Verander wat je niet kan accepteren en accepteer wat je niet kunt veranderen.