CSSDAY 2023

CSSDAY 2023

CSSDAY was een interessante conferentie exclusief over CSS. Vrij uniek, als je bedenkt dat er jaarlijks zo’n 40 Javascript conferenties zijn, en dit de enige CSS Conferentie is. Op 8 & 9 juni 2023, twee dagen lang presentaties in de Zuiderkerk in Amsterdam, over alles wat nu kan en wat eraan komt.

CSSDay keycords

Er was een breed assortiment aan talks met verschillende onderwerpen. Sommige waren van hele praktische aard (zoals Modern CSS Development and Debugging en Liven up your websites with Scroll-Driven Animations & View Transitions) en andere waren vol inspirationele demo’s (zoals Tinkerer by Night en Supercharge your skills with creative coding Vol IX). Alle talks zijn beschikbaar op Youtube.

Personal highlights

Voice accessibility

De talk van Léonie Watson was zeer inspirerend, ze had het namelijk over de huidige status van voorleessoftware voor het web platform. Altijd heb ik hierbij gedacht dat het wel ok was hoe het in elkaar stak. Maar Leonie heeft aangetoond dat veel non-verbale dingen zoals intonatie, klemtoon en uitspraak van grote invloed kunnen zijn voor een zelfziende gebruiker.

CSS is wiskunde

De talk van Sanne 't Hooft was bomvol met kunstzinnige, wiskundige en zeer experimentele toepassingen van CSS. Hij heeft ons door verschillende demo’s geleid waarbij ik soms het idee had dat ik weer in de wiskundeles zat.

De auteur in opperste concentratie, doet net of ie begrijpt waar het over gaat...

Sommige demo’s waren puur met CSS gemaakt om Apple’s dock zoom effect na te bootsen, anderen waren zeer advanced 3d animaties voor lijstitems. Veel van dit soort demo’s kunnen ook met JS gemaakt worden, maar zoals genoemd werd is dat een stuk intensiever, en niet haalbaar voor grotere sites die al veel javascript gebruiken.

Sanne’s demo’s: Zie wat er allemaal voor magie (wiskunde) mogelijk is met CSS.

Sanne ‘t Hooft over de Apple dock mouse-over animatie

Eigen websites

De talk van Sophie Koonin ging over hoe het web een tijd terug was, waar we allemaal nog als creatieve cowboys websites in elkaar aan het knutselen waren. Ze heeft ingezoomd op de unieke expressie die iedereen toen nog had, nu in het hedendaagse web verloren lijkt te zijn. Voor mij was het een herinnering dat webdevelopment veel meer kan zijn dan wat grote corporate X of Y van je wilt. Een eigen website geeft veel meer vrijheid om gewoon jezelf te zijn, en is een plek waar je ‘veilig’ dingen uit kunt proberen die mogelijk zijn.

Wat nog meer?

Het DevTools team van Chrome had een eigen panel waar ze verschillende feedbackrondes organiseerden.

Stickers, een heleboel stickers!

Laptop van de auteur ná CSSDAY 2023

Het eten was uitstekend geregeld, zelf ben ik veganistisch, en daar was prima rekening mee gehouden met lekkere pasta, powerbars en curry.

100 Days Of More Or Less Modern CSS: handige byte-sized blog over CSS onderwerpen.

Webbed briefs van Heydon Pickering: Vermakelijke video’s.

Conclusie

CSSDAY was een goede twee dagen om eens los te komen van dagelijkse werkzaamheden. Een moment om eens mijn mond te houden en te luisteren naar de laatste ontwikkelingen. Een tijd om geïnspireerd te raken over wat er mogelijk is en om te horen wat er allemaal nog moet gebeuren om websites voor iedereen toegankelijk te maken.

Klein puntje van kritiek: een conferentie van TWEE dagen noem je niet CSSDAY! Tijd om te duimen voor volgend jaar: CSSDAYS!