Net als in de film

Net als in de film
De muren van Kinepolis Antwerpen zijn behangen met filmquotes.

Het is 10 oktober 2022 en Devoxx België (fka Javapolis) vangt aan. In Antwerpen, met als inspirerende omgeving de bioscoop Kinepolis, waarin 3.200 Java-adepten acht zalen tot hun beschikking hebben om kennis te nemen van wat er speelt of gaat spelen in hun ecosysteem.

Dit is de 19e editie die eigenlijk in 2019 had moeten plaatsvinden maar, om genoegzaam bekende reden, uitgesteld is naar dit jaar. Ik had mijn oog al laten vallen op 2019, omdat ik nieuwsgierig was naar een meerdaagse conferentie. En de Belgische editie ligt dan, met name gegeven de afstand tot de locatie, voor de hand.

Life is like a box of chocolates: you never know what you're gonna get - Forrest Gump (1994)

Ook al plan je zorgvuldig je reis door de filmzalen, dan kan het toch gebeuren dat je hiervan afwijkt. Misschien omdat je je wilt laten verrassen, of omdat de bioscoopstoel net even te comfortabel zit waardoor je niet op wilt staan. Afgaand op de naam van de spreker weet je wel of je een Frans, Italiaans, Vlaams etc. accent kan verwachten. Maar soms levert een Nederlands of Duits klinkende achternaam een leuke en kundige native speaker op.

I feel the need, the need for speed - Top Gun (1986)

Is er dan veel verschil tussen Devoxx BE en bijvoorbeeld, door de NLJUG georganiseerde, J-Spring en J-Fall? Anders dan de tijdspanne, niet veel is mijn conclusie. Allemaal sessies in parallel met een variëteit aan onderwerpen. Allemaal even interessant, dus het is alsof je een marathon sprintend aflegt met lasogen als bijwerking.

Houston, we have a problem! - Apollo 13 (1995)

Logistieke uitdagingen zijn er natuurlijk ook door de hoeveelheid mensen. Opstoppingen tijdens de lunch en bij de toiletten zijn te verwachten. Ook een weg banen tussen de statafels en de stands van de exposanten levert spannende routes op.

Hands-on workshops zijn een welkome afwisseling tijdens een meerdaagse conferentie. Als echter tijdens een workshop de deelnemers tegelijk mvn clean install uitvoeren, heeft zowel de Wifi als de internetconnectie het zwaar. Meer dan eens liet een download verstek gaan of duurde het even alvorens de instructies op het scherm verschenen. Bij de live coding demos bleven de sprekers hier gelukkig van gevrijwaard, dus is alles uiteindelijk goed geland.

I see dead people - The Sixth Sense (1999)

Java is dood, lang leve Java. De reputatie van Java, als het gaat om sexiness en vooruitstrevendheid, snelt de programmeertaal niet vooruit. Als je de releasekalender (vanaf 1995!) bekijkt wordt het ontstaan van het stoffige imago wel duidelijk. Gelukkig is daar de laatste jaren verandering in gekomen en kennen we een halfjaarlijkse release cycle. Java is the biggest legacy, maar wel een nog springlevende legende!

Never hate your enemies. It affects your judgment - The Godfather (1972)

Op een Java-conferentie is een afkeurende blik richting collega-programmeertalen natuurlijk niet ongebruikelijk. Met name JavaScript moet het ontgelden. Volgens een van de sprekers gebruikt SpaceX de taal ook. De conclusie ‘hoe verder JavaScript van de aarde verwijderd is, hoe beter’ kreeg dan ook veel bijval.

Elementary, my dear Watson - The Adventures Of Sherlock Holmes (1939)

Of het nu gaat over domain driven design, artificial intelligence, service meshes, container orchestration, cloud providers, distributed databases, virtual threads, native compilation, agile architecture, test containers, pact testing, zero trust security etc., als happy software developer pak je altijd wel iets mee voor in je bagagevak. In mijn ogen is Devoxx een evenement van goede kwaliteit, dat zeker bijdraagt aan het vergaren van kennis ook al is deze niet direct toepasbaar in mijn dagelijkse praktijk.

My mother thanks you, my father thanks you, my sister thanks you and I thank you - Yankee Doodle Dandy (1942)

De 20e editie van Devoxx zal in 2023 iets eerder plaatsvinden (nl. 2-6 oktober) om een eventuele COVID-piek voor te zijn. Of ik er weer bij ben? Zoals met alles: IT depends. Omdat ik nu weet dat de presentaties via het YouTube kanaal in je eigen thuisbioscoop te volgen zijn, ga ik wellicht voor gemak. Of wil ik juist een ‘change of scenery’, informatie opnemen in het bijzijn van vakgenoten en lekker bier? Dan zeker en vast!