Een Semantica hackathon met Flutter

Een Semantica hackathon met Flutter
De dynamiek tijdens de hackthon. Foto: Semantica


In april 2023 was het zover: de eerste hackathon van Semantica. Met een gezellig stel software engineers verdeeld over drie teams met drie team captains zijn we de uitdaging aangegaan.

De opdracht
Het doel was het maken van een mobile app voor onze interne bibliotheek in een voor ons nog onbekende framework en taal, Flutter en Dart. Wow, de hersens werden wel geprikkeld zeg.

Vooraf hadden we al wat klaar staan, zoals de repo, de authorisatie en de koppeling met de database. Voor de installatie van Flutter hadden we Flutter doctor gebruikt. Het was erg handig om te beginnen met de Flutter getting started, inclusief sample app, zodat we konden zien of alles werkt. Ondanks de voorbereiding kost dit op de dag zelf toch best wat tijd, maar toch konden de teams daarna goed uit de voeten met de opdracht.

Bibliotheek? Welke bibliotheek?
Bij Semantica houden we van kennis opdoen. Omdat het simpelweg niet altijd het beste is voor de klant om maar te gebruiken wat je al kent, maar om de verdere technologische wereld om je heen ook te kennen. Dat heet bij ons de L3 mindset, L3 is een Leven Lang Leren. En dat doe je door te oefenen, door cursussen, maar ook door ontzettend goede boeken te lezen.

Voor het lenen moest nog een app komen. En niet alleen saai voor het lenen, maar je mocht het zo gek maken als je wilde, met allerlei sociale en gaming-achtige features.

Waarom met Flutter?
Leren doe je door nieuwe dingen te proberen. We hebben al veel kennis van Angular en React, maar we hebben nog weinig gedaan met Flutter. Dat is een goede reden om deze hackathon juist voor deze technologie te kiezen: iedereen heeft hetzelfde startpunt.

En hoewel je op één dag alleen kunt ruiken aan de mogelijkheden, geeft het een idee of dit frontend framework van Google de moeite waard is om verder te ontdekken.

Het resultaat
Er kwamen diverse gevoelens voorbij: euforie, frustratie, trots, tevredenheid, ontevredenheid, enthousiasme en meer…Van rode beeldschermen tot werkende apps. En alhoewel het een wedstrijd was tussen drie teams, hielpen de teams elkaar ook. De drie teams hebben allemaal een mooie demo app neergezet.

Wat nog mooier is, is dat we met één concept verder zullen gaan, maar de unieke ideeën van de andere twee teams ook zullen gebruiken. Een vruchtbare hackathon zullen we maar zeggen.

En Flutter? Zeker interessant. We denken dat we daar in de toekomst meer mee gaan doen. Al was het maar omdat het een mooie aanvulling is op onze technische kennis. Met Flutter kun je met een single code base een app maken voor meerdere platforms. Voor klanten biedt de 'code once - run anywhere' voordelen van snellere projecten en minder kosten. Win-win dus.

Voor herhaling vatbaar? Ja hoor, maar we zeggen nog niet in welke vorm, omdat we flexibel willen blijven. Misschien de volgende keer een vrij onderwerp, vrije keuze in technieken, of meerdere dagen, wie weet…..