Maatwerk software versus Standaard software

Maatwerk software versus Standaard software
Photo by Noah Näf / Unsplash

Als je aan de slag gaat met software heb je de keuze tussen standaardsoftware en maatwerksoftware. Welke keuze de beste is, is afhankelijk van meerdere factoren. En soms is dat zelfs een combinatie van de twee.

Om je een beetje op weg te helpen bij het maken van de juiste keuze is het belangrijk om te weten wat nou het verschil is tussen beiden en welke voor- en nadelen er zijn.

Wat is standaard software?

Standaard software is bestaande software die bij verschillende bedrijven inzetbaar is. Het is ontwikkeld voor veelal eenvoudige en duidelijk omschreven processen die op eenzelfde manier en in een bepaalde volgorde plaatsvinden. De functionaliteiten staan vast en specifieke wensen zijn (meestal) niet mogelijk.

Voordelen:

 • Betrouwbare en veilige software
  De software is goed doorontwikkeld en herhaaldelijk getest, omdat het in gebruik is door meerdere bedrijven. Fouten zijn vaak al opgemerkt en opgelost.
 • Lage investeringskosten
  Het pakket staat al klaar waardoor alle kosten verdeeld worden onder de bedrijven die het gebruiken. (Wel kunnen er nog maandelijkse kosten bijkomen waar je rekening mee moet houden, zoals een abonnement of terugkerende licentiekosten).
 • Snelle implementatie
  De aanbieder heeft veel kennis van de software en ervaring met de implementatie, dus weet hoe dit het snelst gedaan kan worden.
 • Regelmatig updates, nieuwe versies en doorontwikkeling
  Omdat er meerdere gebruikers zijn die betalen voor de software, is er ook meer budget om verbeteringen en updates aan te brengen.

Nadelen:

 • Bedrijfsprocessen aanpassen
  De software is weinig flexibel, waardoor je processen (gedeeltelijk) aangepast moeten worden aan de software in plaats van andersom.
 • Functionaliteiten niet passend
  Niet alle gewenste functionaliteiten worden aangeboden en het bevat vaak onderdelen die je niet gebruikt, maar waar je wel voor betaalt. Ook komt het voor dat bestaande software en data niet goed aansluiten op standaard software.
 • Veranderingen zonder jouw medeweten
  Standaard updates kunnen veranderingen in de software met zich meebrengen waar je niet om gevraagd hebt. Vaak is dat goed, maar soms levert het onverwachte problemen op en werkt de software niet meer zoals je gewend bent of gaat het gewoon fout.
 • Concurrentievoordeel gaat verloren
  De software is niet naar eigen wens ontwikkelt, waardoor een onderscheidende werkwijze niet ondersteund is en je concurrentievoordeel verliest.

Wat is software op maat?

Maatwerksoftware is software die nog niet bestaat en speciaal ontwikkeld is voor een bedrijf. De software wordt zo geschreven dat het precies aansluit op de processen die geautomatiseerd en/of geoptimaliseerd moeten worden. De functionaliteiten kun je daarom zelf bepalen.

Voordelen:

 • Sluit aan op je bedrijfsprocessen
  De software is geschreven op basis van jouw wensen en ondersteunt daarom in al je behoeftes.
 • Gerichter doorontwikkelen en meegroeien met je bedrijf
  Als er processen bijkomen of veranderen vanwege de groei van je bedrijf kunnen er nieuwe functionaliteiten toegevoegd worden.
 • Gebruiksvriendelijk en overzichtelijk
  De software bevat geen overbodige functionaliteiten, waardoor het overzichtelijk en vriendelijk is voor de gebruiker en precies doet wat nodig is.
 • Koppeling met systemen
  Maatwerksoftware maakt het mogelijk om verschillende systemen die je gebruikt aan elkaar te koppelen.
 • Jouw eigendom
  Omdat het voor jou gebouwd is betaal je alleen voor datgene wat je gebruikt en de software is jouw eigendom. Je kunt zelfs overwegen je software-oplossing te verkopen en zo een deel van je investering terug te verdienen.

Nadelen:

 • Langere doorlooptijd
  Zowel in de voorbereiding (het uitdenken, overleggen en uitschrijven) als in de ontwikkeling en implementatie van de software gaat meer tijd zitten omdat deze speciaal voor jou ontwikkeld wordt.
 • Hogere kosten
  Maatwerksoftware is relatief duurder omdat het op basis van jouw specifieke wensen ontwikkeld wordt en daar gaan veel uren in zitten.

Conclusie

Aan beide zitten voor- en nadelen. ... Een belangrijke vraag is daarom:

Wil je de software afstemmen of je processen?

of

Ben je bereid je processen aan te passen aan de software?

Het lijkt een vrij simpele vraag maar je keuze kan allerlei gevolgen hebben, niet alleen voor je bedrijfsprocessen, maar ook voor je personeel. Het is daarom belangrijk om deze allemaal op een rij te hebben voordat je een beslissing maakt.

Zoek je iemand die je advies kan geven over wat de beste oplossing in in jouw geval en waar je allemaal rekening mee moet houden? Maak een afspraak of kom eens langs voor een kop koffie. Wij denken graag met je mee!

No strings attached :)

Is de uitkomst maatwerk software, dan kunnen wij het samen met je bouwen. Is het standaard software? Dan hebben we je alsnog geholpen, want dan weet je wat je nodig hebt...