Een Workation voor meer afwisseling, rust en werkplezier

Een Workation voor meer afwisseling, rust en werkplezier

Een maand lang workation in Puglia Italië. Maarten deed dat. Hij werkte 2 weken en nam 2 weken vrij. Niet verkeerd, starten met een stand-up vanuit je leuke Airbnb. Zijn team was het er helemaal mee eens, het project kon gewoon doorgaan en Maarten kon uitstekend remote werken.


“Voor mij was dit een mooie mogelijkheid om even helemaal weg te zijn en vrijheid te hebben in een mooie omgeving.”

Bob is de koning van werk-privé balans. Hij werkt 32 uur en maakt zijn vakantiedagen altijd helemaal op. Hij is een levensgenieter, is sportief, brengt graag tijd door met zijn hond en gaat meerdere keren per jaar er tussenuit met zijn vriendin. Hij heeft een workation gehouden in Drenthe en deze zomer staat er een huisje in Gelderland op de planning.


“Ik vind het leuk om op verschillende werkplekken te werken, om er lekker uit te zijn, hou van de afwisseling en de mooie natuur. Een workation is een mooie aanvulling hierop.”


Enkele collega’s van mij hebben vrienden of familie in een ander land. Ook dan is een workation een uitkomst. Zo ging Dijana al eens naar Kroatië, het thuisland van haar ouders, waar ze ook een uitstekende werkplek heeft. En waar ze werken kan combineren met familiebezoek, zonder dat al haar vakantiedagen kost. Dit draagt weer bij aan een goede balans voor haar tussen werk en privé.

Ik geef je een paar tips voor een succesvolle workation:

  • doe het niet in de plaats van vakantie, want die heb je gewoon nodig
  • zorg dat je goed kan werken, in rust, met een stabiele en veilige verbinding en een goede werkplek
  • baken je werktijd goed af van de vakantietijd
  • vul het in, hoe het bij jou past

Sommigen kiezen voor een week werken en een week vakantie. Ik ben zelf een week weg geweest, waarbij ik de ochtenden werkte en de middagen vrij was. Mijn kinderen hadden toen ‘s ochtends schoolwerk vanwege een lockdown. Maar ‘s middags konden we met zijn allen wat leuks gaan doen. Het heeft ons weer in een positieve vibe gebracht in een tijd met veel uitdagingen.

Zo’n 25% van mijn collega’s hebben al een workation gedaan. Ook werken of studeren we soms een dagje op een andere plek dan thuis of op kantoor. Werken op een andere plek heeft een positieve impact op de creativiteit en is goed voor onze "happy software people". Ik geloof in hybride werken en een workation past hier prima in!